Paracelsus Bad & Kurhaus Swimming Facilities

Paracelsus Bad & Kurhaus Swimming Facilities

SWIMMING POOL

SALZBURG, AUSTRIA

Architects: Berger+Parkkinen Associated Architects

Area :

10973 m²

Year :

2019

Photographs :Christian Richters

Manufacturers :  AGROB BUCHTAL, Bega, MARAZZI, NBK North America, Schüco, Bartenbach, Hanta, Roigk, Salzburger Auszugsdienst, Tonality, Tortec

Landscape Architecture : idealice

Building Physics : Ingenieurbüro Rothbacher, Zell am See

Products used in this Project

TILES / MOSAIC / GRESITE

Ceramic Tiles - ChromaPlural

AGROB BUCHTAL

Ceramic Tiles - ChromaPlural

TILES / MOSAIC / GRESITE

System Solutions for Pools & Spas

AGROB BUCHTAL

System Solutions for Pools & Spas

PORCELAIN STONEWARE

Ceramic Tiles - Savona

AGROB BUCHTAL

Ceramic Tiles - Savona

Architect In Charge : Alfred Berger, Tiina Parkkinen

Project Leaders : Lucas Schuh, Miklos Deri

Project Team : Mascha Lenia, Trebotic Frane Matthias, Najvarova Lucie, Ganea Serban, Hofer Susanne, Coreth Leonhard, Fischbeck Sebastian, Gecys Jurgis, Gulinska Anna, Ambrus Adam, Berger Lola, Casanóva Alejandro, Centi Matteo, Florian Fanni Aliz, Kozin Jure, Magiera Joanna, Rehorova Martina, Rehortova Veronika, Rückerl Lukas, Strohbach Susanne, Vjesticova Marijana

Statics : Zell am See, BauCon

Tga/Electrotechnic : Technisches Büro Herbst

Facade : MDE Metal Design Engineering GmbH

Sanitary : sv.pf engineering

Climate Active : IBO

Orientation : büro uebele visuelle kommunikation

Fire Protection : IBS-Technisches Büro

City : Salzburg

Country : Austria

Did you collaborate on this project?

LESS SPECS

Text description provided by the architects. The new public bath highlights Salzburg’s landmarks and mountains and represents a visionary architectural project in the city’s historic center. In terms of urban design, the new "Paracelsus Bad & Kurhaus" forms a joint between the late 19th-century block structures of Auerspergstraße, the open development along Schwarzstraße, the landscape of the Kurgarten and the Mirabellgarten. The geometry of the building is swiveled towards the park, making a reference to the geometry of the vanished fortification-walls of the baroque period.

The "Paracelsus Bad & Kurhaus" was conceived as a three-dimensional landscape with the building’s main elements forming a clearly legible vertical layering. The rather introverted plinths of the bath contain three floors the city's health and spa services and the pool's changing rooms. The entire roof level, used for the sauna facilities and their spectacular outdoor pool, features a view of the entire city. A layer of ceramic louvers surrounds the "Paracelsus Bad & Kurhaus", screening it from passersby.

Between these two introverted layers, the swimming level is entirely glazed and opens on the trees of the gardens and the city. This transparency underlines the idea of the swimming platform as an integrated raised continuation of the Kurgarten, with unforgettable views of the town, the impressive fortress and the mountain peaks in the background.

Wide central stairs lead in a continuous movement from the main entrance in the west through the three plinths floors to the swimming levels. The daylight shining through guarantees consistent natural lighting. The swimming level features four different pools, from a sports pool to a diving pool, a kiddie pool, and the relaxation pool. A continuous band of large, storey-height glass elements forms the boundary to the outside bringing the urban surroundings’ beauty deep into space.


扫描二维码分享到微信

在线咨询
联系电话

010-84780453